background-image

Starten van een Private Limited Company (Ltd)

Een bedrijf kan in het buitenland opgericht zijn. Wil deze onderneming in Nederland aan de slag gaan, dan is dat mogelijk. Wel is het dan van belang om te bekijken onder welke wetten de rechtsvorm valt: is dit onder de Nederlandse wet of de buitenlandse wet?

De Engelse Private Limited Company (Ltd), de Duitse GmbH, de Franse Sa en de Delaware Corporation uit de VS kunnen in Nederland hun bedrijf uitoefenen. U kunt dus ook kiezen voor deze rechtsvorm, maar u moet deze wel in het Nederlandse Handelsregister laten inschrijven.

U krijgt dus te maken met Nederlands recht en buitenlands recht. De buitenlandse rechtsvorm heeft vooral te maken met het buitenlandse recht als het gaat over de oprichting, de rechtspersoonlijkheid, de beëindiging van de rechtsvorm, de aansprakelijkheid, opbouw van de rechtspersoon en de vertegenwoordigingsbevoegdheid. Met het Nederlandse recht komt u in aanraking bijvoorbeeld bij de belasting- en milieuwetgeving, het arbeids- straf en faillissementrecht en de vestigingsregelingen.

Wilt u een vennootschap van buiten de Europese Unie, dan gelden er nog extra regels en dan worden er nog meer eisen gesteld. Het minimum kapitaal moet 18.000 euro zijn en dat moet ook aangetoond worden met een accountantsverklaring. De jaarrekening moet wel volgens de Nederlandse norm zijn en er moet jaarlijks een uittreksel uit het buitenlandse handelsregister worden verstrekt.

Een buitenlandse rechtsvorm is dus mogelijk, maar zorg er wel voor dat u precies weet in welk land u waarvoor moet zijn, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Voor meerdere informatie kunt u kijken op de website van de Kamer van Koophandel.