background-image

Starten van een eenmanszaak

De eenmanszaak is de meest eenvoudige rechtsvorm en snelle manier om een bedrijf op te richten. Bij deze rechtsvorm zijn er zowel voor- als nadelen te vinden. Zo is het een nadeel dat u privé aansprakelijk bent voor schulden die het bedrijf maakt. Een voordeel is dat het belastingtarief lager is dan bij bijvoorbeeld een besloten vennootschap. De naam eenmanszaak zegt niets over het aantal personeelsleden dat een bedrijf heeft. Het is puur de rechtsvorm die deze naam bepaalt.

Hoe richt u een eenmanszaak op? U hoeft u alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zo eenvoudig is het. Iedereen kan het doen. Het is mogelijk om één eenmanszaak op te richten op uw naam. Wilt u uitbreiden, dan kan dit door verschillende handelsnamen te gebruiken of meer vestigingen te nemen.

Wanneer u een eenmanszaak heeft, heeft u privé-eigendommen en bedrijfseigendommen. Deze zijn strikt gescheiden. Toch kunnen schuldeisers zich richten op uw privé-eigendommen. Zij willen immers hun geld. Kan het bedrijf niet betalen? Dan zult u het uit uw privévermogen moeten halen. Kunt u dit niet, dan gaan zowel uw bedrijf alsook u privé failliet. Treedt u in het huwelijk dan is het aan te raden om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden.

Wilt u een eigen zaak op richten, maar twijfelt u nog over de rechtsvorm? Zet alle voor- en nadelen op een rijtje en laat u informeren door de Kamer van Koophandel. Zij zijn onafhankelijk en willen het beste voor iedere ondernemer. Zij is er in gespecialiseerd om u tips te geven die het beste passen in uw situatie.