background-image

Starten van een Vennootschap onder firma, VOF

Een andere rechtsvorm is de vennootschap onder firma, ook wel als vof afgekort. Om een bedrijf met deze rechtsvorm op te starten heeft u geen minimumkapitaal nodig. Wel kun je met andere ondernemers een bedrijf beginnen, bijvoorbeeld wanneer ieder iets inbrengt. De ondernemers worden vennoten genoemd en kunnen bijvoorbeeld arbeid, geld of goederen inbrengen.

Een vof oprichten kan het beste door bij de notaris goede afspraken vast te leggen over het bedrijf. Wie heeft welke plek en wie heeft waar wat over te zeggen? Zo weet iedere vennoot waar hij aan toe is en is de kans van slagen het grootst. Het is immers van belang dat allen op één lijn zitten wat betreft het bedrijf en het runnen van het bedrijf.

De aansprakelijkheid van de schulden ligt bij de vennoten. Kan het bedrijf een rekening niet betalen en heeft het diverse schulden, dan zullen de schuldeisers naar de vennoten gaan. In dit geval maakt het niet uit wie de schuld heeft veroorzaakt, iedere vennoot is aansprakelijk. Om u zoveel mogelijk te beschermen, is het bij een huwelijk verstandig om te kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u de aansprakelijkheid van uw partner veilig stellen. Over de winst van de onderneming wordt inkomstenbelasting betaald. De hoogte hiervan is afhankelijk van de hoogte van de winst.

Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent over alle rechtsvormen en zoek contact met personen die hierin gespecialiseerd zijn, zodat u de beste vorm kiest, die in uw situatie past.