background-image

Stap 1: het idee

Als u een bedrijf wilt starten is het belangrijk dat u een goede bedrijfsnaam heeft. De naam die u aan uw bedrijf geeft, zal als het bedrijf goed gaat lopen jaren mee gaan. Veel mensen kiezen er voor om hun eigen achternaam in de bedrijfsnaam te zetten. Hier wordt voornamelijk voor gekozen als het gaat om een eenmanszaak. Als u deze keuze maakt, dan heeft u sowieso een veilige naam. De naam kan niet verkeerd worden opgepakt. Als uw bedrijf sterk gaat groeien, dan is er geen probleem met de naam, want u bent nog steeds de eigenaar en de naam van het bedrijf kan blijven zoals hij is. Maar het is wel belangrijk dat u een passende naam heeft voor uw bedrijf. Als u een bedrijf wilt starten in de ICT richting, te denken aan internet, dan kunt u het beste kiezen voor een Engelse naam. Deze doen het in het algemeen veel beter, ook in het buitenland. Er kunnen dan ook klanten wereldwijd uw bedrijf benaderen, bijvoorbeeld als u teksten schrijft of websites maakt. Zorg in ieder geval voor een pakkende, veelbelovende bedrijfsnaam.

Als u een bedrijfsnaam gaat kiezen, dan moet u er rekening mee houden dat de bedrijfsnaam nog niet in gebruik is. Dit kunt u opvragen bij de Kamer van Koophandel. U kunt ook zelf in het handelsregister kijken of de naam die u wilt gaan gebruiken nog beschikbaar is. Als uw bedrijfsnaam veel lijkt op een al bestaande bedrijfsnaam dan wordt hij afgekeurd. De namen mogen namelijk niet teveel op elkaar lijken. Zorg dat de naam van uw bedrijf niet misleidend is, het is belangrijk dat de naam aangeeft waar het om gaat in uw bedrijf, maar beloof niet teveel. De Kamer van Koophandel zal dit ook controleren.

Wat dacht u van een website als u een eigen bedrijf op gaat zetten? Internet is tegenwoordig onmisbaar, maar u moet dan wel een goede domeinnaam hebben. Kijk daarom op tijd of uw domeinnaam nog beschikbaar is. Heeft u plannen voor een bedrijf dat jarenlang mee gaat? Waarschijnlijk wel. Dan is het goed om er voor te zorgen dat de naam van uw bedrijf ook in de toekomst nog mee kan gaat. Verzin daarom niet vlug een naam omdat het moet, maar denk er serieus over na. Laat het desnoods een tijdje rusten en vraag anderen wat zij vinden van uw bedrijfsnaam en wat zij verwachten van een bedrijf als ze de naam van uw bedrijfsnaam horen.

Over het algemeen wordt er gezegd dat een korte bondige naam beter is, dit kunnen ze gemakkelijker onthouden. Kies in elk geval een bedrijfsnaam die begint met een letter, zodat u niet onderaan in het telefoonboek terecht komt!

Een bedrijfsnaam kunt u altijd wijzigingen. Het kan zijn dat u na een tijdje toch niet de bedrijfsnaam heeft die u wilt dat u heeft, of dat u meer diensten aan biedt, die niet binnen deze bedrijfsnaam passen. Dan is het tijd om uw bedrijfsnaam aan te passen. U kunt een wijzigingsformulier invullen en deze bij de Kamer van Koophandel inleveren. Hier zijn voor u wel kosten aan verbonden.