background-image

Stap 10: Personeel

Wanneer u geen personeel heeft, is deze stap voor u niet erg nuttig. Maar wanneer u wel personeel in dienst heeft moet u zeker verder lezen.

Wanneer u personeel in dienst heeft is het belangrijk dat u een arbeidsovereenkomst afsluit. Hierin staan alle afspraken die u maakt met uw personeel. Er staat bijvoorbeeld in beschreven of u een proeftijd afspreekt en met welke CAO u werkt. In deze arbeidsovereenkomst moeten ook de omschrijving van de functie staan, de tijd dat iemand bij u mag werken, de arbeidstijden, de vorm van dienstverband (werkt iemand vast of tijdelijk), het salaris dat iemand krijgt uitgekeerd, de regels die er zijn bij ziekteverzuim en de vakantieregeling. U kunt er voor kiezen om een pensioenregeling op te stellen, maar daar bent u niet toe verplicht.

Als u personeel in dienst heeft, krijgt u te maken met een aantal verplichtingen. U moet naar de belastingdienst, genoemd de eerstedagsmelding. Het personeel moet namelijk worden aangemeld bij de belastingdienst. Daarnaast moet u personen melden bij de ARBO dienst. Deze komt in actie wanneer personeel ziek is of arbeidsongeschikt raakt. Als iemand ziek wordt, moet u iemand twee jaar lang 70% uit betalen. Veel werkgevers vinden dat risico te groot, hier kunt u zich ook voor verzekeren.

Daarnaast moet er nog loonheffing betaald worden over het salaris van uw personeel. Deze loonheffing bestaat uit loonbelasting, inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringwet en de premies van de werknemersverzekeringen. Hierbij moet u denken aan de WW en de WAO/WIA en de Zw.
Zo ziet u dat er toch veel bij komt kijken wanneer u een eigen onderneming start, goed verzekeringen is het halve werk!