background-image

Stap 9: Financiën

Als u een eenmanszaak start, heeft u waarschijnlijk een goed idee over uw eigen onderneming. Vaak is het begin altijd wat stroef. Er zijn niet altijd de juiste middelen en de klanten moeten nog worden binnengehaald. Het kan voorkomen dat u het eerste jaar een starters kapitaal nodig heeft. U kunt hier aan komen door geld te lenen bij een bank. Deze onderbouwing zal waarschijnlijk al in uw ondernemingsplan staan beschreven. Neem uw ondernemingsplan ook altijd mee naar de bank wanneer u een lening aan gaat vragen. Laat zien dat u goed bent voorbereid en laat ook duidelijk zien wat u wilt gaan doen met het geld.

U kunt er ook voor kiezen om geld te lenen bij familie of vrienden. U kunt dan onderling een contractje opstellen over wanneer u het geld terug betaalt en tegen welke rentetarieven u dit terug gaat betalen.

Maar het kan ook zijn dat er oud-ondernemers of bedrijven hun vermogen graag investeren. Het kan zijn dat het gaat om uw bedrijf. Voor uw onderneming is dat natuurlijk erg aantrekkelijk. U krijgt hier niet alleen geld mee binnen, maar ook ervaring en de juiste kennis. Misschien mag u wel gebruik maken van hun netwerk.
Echter kunt u ook in aanmerking komen voor subsidie. Er zijn meer dan 300 verschillende vormen van subsidie mogelijk. U krijgt niet zomaar subsidie, u moet zich dan wel bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe producten, ontwikkelingswerk, energiebesparingen, milieuoplossingen en soortgelijke projecten.